Vörös húsok
Ha anyaként azt szeretnénk, hogy újszülött gyermekünk ne legyen hasfájós, síros baba, fogyasszunk bőségesen B12 vitamint. Ez persze nem csak a mi nyugalmunkat, de a baba egészségét is szolgálja. Fogyasszunk sok gabonapelyhet, tojást és csirkét, mivel ezek bőséges forrásai a vitaminnak. Mivel a B12 vitamin kulcsszerepet játszik az agy és az idegrendszer kialakulásában, megtalálható a vörös húsokban, a csirkében, a tejtermékekben és a reggeli gabonapelyhekben is, ugyanakkor a máj és a kagyló is tartalmazza, melyek fogyasztását általában nem javasolják a terhesség alatt.Az elhízás kisbaba korban kezdődik. Az alacsony B12 vitaminszint vérszegénységhez, fáradtsághoz, súlyvesztéshez vagy székrekedéshez vezethet. A mostani kutatás során holland tudósok több mint négyezer kismamában vizsgálták a B12 vitamin szintjét terhességük első 12 hete során, majd az eredményeket összevetették egy kérdőívvel, amelyek a gyermekek születése utáni három hónapra vonatkoztak.
Az alacsony B12 vitamin szinttel rendelkezőknek öt százaléka panaszkodott sokat síró, hasfájós csecsemőjére, míg a magas vitaminszintűeknek csupán egy százaléka.
Egy tanulmány arról is beszámolt, hogy az alacsony B12 vitamin szint akkor is növelte az esélyét annak, hogy hasfájós lesz az újszülött, ha egyéb tényezőket is figyelembe vettek. Ugyanakkor az agy fejlődéséhez szintén fontos folát szintje és a hasfájás között nem találtak összefüggést. A táplálkozás-szakértők a fenti eredmények ismerete mellett is azt javasolják, hogy a várandós nők - annak ellenére, hogy gazdag B12 vitaminforrások - továbbra is kerüljék a máj, a nyers tojás, a lágy sajtok és a kagylók fogyasztását.
Tekintsd meg az alábbi galériában azokat az ételeket, melyek B12 vitaminban gazdagok.
Forrás: napidoktor.hu