1. Ne fogyassz nagy mennyiségben tejterméket!
A nagy mennyiségben elfogyasztott tejtermék növelheti a prosztata vagy a petefészekrák kialakulásának esélyét is, ezért inkább csak kis mennyiségben fogyasszuk a tejtermékeket. A mértékletesség nagyon fontos, nem szabad túlzásokba esnünk.
Kis mértékben ugyanis a tejtermékek valóban képesek csökkenteni a
csontritkulás kialakulásának esélyét, de mértéktelenül több bajt okozhat, mint amennyit orvosol.
2. Nagymértékű tejtermékfogyasztás helyett együnk több zöldséget!
A leveles zöldségek, a brokkoli, illetve a bab és a tofu nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, továbbá ezek jelentős K-vitamin tartalommal is rendelkeznek, ezért fogyasztásuk kiemelten fontos az egészséges csontfejlődés érdekében.
A sok zöldség mellett naponta 1 vagy 2 adag tejtermék is elfogyasztható, ám amint az fentebb áll, nem csupán tejes dolgokkal kell fedeznünk a napi kalciumigényünket.
Gyümölcsök és magvak kalciumtartalma
100 g narancs
100 g földieper
100 g füge (aszalt)
100 g földimogyoró
100 g málna
100 g kivi
100 g mandula
100 g mák
100 g szezámmag
100 g dió
|
50 mg
25 mg
190 mg
225 mg
31 mg
38 mg
252 mg
1400 mg
740 mg
90 mg
|
Zöldségfélék kalciumtartalma
100 g brokkoli
100 g gomba
100 g zöldbab
100 g fejes káposzta (főtt)
100 g csicseriborsó
100 g karalábé (nyers)
100 g póréhagyma
100 g savanyú káposzta
100 g zeller
100 g fehér bab
100 g kelkáposzta
|
113 mg
200 mg
56 mg
160 mg
110 mg
67 mg
87 mg
50 mg
80 mg
105 mg
45 mg
|
3. Törekedni kell a megfelelő mennyiségű D-vitamin beviteléről is!
Minden embernek szüksége van a D-vitaminra ahhoz, hogy egészséges lehessen. A D-vitamin napi ajánlott mennyisége megközelítőleg 1000 és 2000 NE-re tehető, ám sötétebb bőrű személyeknek akár a duplája is lehet a D-vitamin igénye.
A csontok fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos ez a
vitamin, így pótlásáról (főként a téli hónapok alatt) mindenképpen gondoskodnunk kell.