![Amit nagyanyáink tudtak- az egészséges táplálkozás tudománya A legfontosabb, de egyben a legegyszerűbb szabály: Együnk Magyarországon honos dolgokat és a legjobb, ha előkeressük hozzá nagyanyáink szakácskönyveit és receptjeit. Éljünk egészségesen úgy, ahogy nagyszüleink is tették, főzzünk abból, amiből ők is.](/nmimg/640-600/upload/newsimages/tkmFugxiDlEehvgY.jpg)
Árpa
Több faját már az emberiség történelmének kezdete óta termesztik. Az árpa Plinius szerint a görögök legrégibb termesztett gabona-neme. Már a rómaiak lovat abrakoltattak vele, s az árpa azóta is inkább abrak maradt Dél-Európában a zabszem helyett; de kenyeret itt is sütöttek belőle, s büntetésből a katonáknak adták. Az árpa B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamint; fehérjét, növényi olajat, keményítőt, szerves sót, rostot tartalmaz. Csak hántoltan használható. Fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít bizonyos bőrbetegségek gyógyulásában, a fogak épségének megőrzésében. Emellett az árpa kiváló forrása a testünk számára fontos tápanyagoknak, amelyek szükségesek a növekedéshez, a helyreállításhoz és a jó működéshez.