A citromfű évelő, és egyszerű a nevelése, késő ősszel vagy kora tavasszal kell visszavágni. Gyűjtési ideje májustól szeptemberig tart. A szép, egészséges leveleket szedjük le virágzás előtt, amelyeken nincsenek barna foltok. Ha nem szárítjuk meg, készíthetünk belőle tinktúrát, szirupot, likőrt vagy citromfűolaj-kivonatot. Tulajdonságai: antivirális, nyugtató, szomjoltó, görcsoldó, lazító, szélhajtó, erősítő, frissítő.
Alkalmazása:
Szezonban frissen fogyasztva teákban, fűszersóban, zöldfűszeres túróban, citrommártásban halhoz, gyümölcssalátában, bóléban, szorbetben.
Teaként vagy tinktúraként enyhe nyugtatószer szívdobogásnál, álmatlanságnál, stressznél, alhasi és bélgörcsöknél, hányingernél.
A tinktúrát enyhén hígítva bedörzsölhetjük idegfájdalom, fejfájás, izomláz esetén.
Fürdővízben nyugtatásra és lazításra.