Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A csokoládé nem csodaszer - a tudósok szerint ne higgyünk az elhíresült kutatásnak

Diabetes Portál



A csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?!

A tudományos szakoldalokon másfél hete futótűzként terjedt a sokak számára jó hírnek tűnő kutatási eredmény, mely szerint a csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

szívbetegség, érrendszeri betegség,
A Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában megjelent tanulmány készítői, az Aberdeeni Egyetem kutatói körülbelül 25 ezer norfolki nőnél és férfinél vizsgálták meg a csokievés és a szívbetegség közötti kapcsolatot, ezután átlagosan egy évtizeden át kísérték őket figyelemmel.
 
Összefüggésbe hozták a fogyasztott csokoládé mennyiségét, amelyről a résztvevők maguk számoltak be, valamint a koleszterinszintet, a szívroham és az agyi érkatasztrófák előfordulását. Eredményeik alapján statisztikailag azok között fordult elő a legkevesebb szívbetegség, akik – bevallásuk szerint – a legtöbb csokoládét ették.
 
A Science Media Centre szakértőinek jelentése árnyalja ezt a pozitívnak tűnő képet. E szerint a kutatók egyetlen alkalommal kérdezték ki az embereket csokoládéfogyasztási szokásukról, egy évtizednyi táplálkozási szokást viszont ennyiből nehéz pontosan modellezni. Arra is rámutatnak a szakemberek, hogy sokan alábecsülhetik azt, mennyi csokoládét fogyasztottak, illetve az sem árt megjegyezni, hogy a szívbetegségben szenvedők nyilván kevesebb csokoládét fogyasztanak, hiszen az édességektől óva intik őket az orvosok.
 

Lehetetlen a csoki gyógyító hatása a szívproblémákra

 
Az említett cikkünk végén idézett két probléma miatt pedig a kritikusok szerint végképp hiteltelenné válik a kutatás. Az eredmények leírásában egy közvetlen kapcsolatot sem lehet találni a csokoládé és a szívbetegségek között, azt pedig még a kutatók is megjegyezték munkájukban, hogy a legtöbb csokievést bevalló résztvevők átlagosan fiatalabbak, vékonyabbak, egészségesebbek voltak és többet is sportoltak. 
 
 

Ha csokoládé, akkor legyen jó minőségű!

 

Ha csokoládét vásárolunk, fontos, hogy jó minőségűt válasszunk. A boltok polcain számos csokoládé közül válogathatunk, mi azonban a kézműves magyar csokik mellett tettük le a voksunkat. A Gere csokoládék szőlőmag mikroőrleményt tartalmaznak, ezáltal rendkívül magas az antioxidáns tartalmuk, és már napi 10 dkg csokoládé elfogyasztásával bevihető a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség. A csokoládékhoz liofilizált gyümölcsöt használtak fel, a kakaótartalmuk pedig minimum 65%! Én már minden ízben kipróbáltam őket, és azt mondhatom, hogy fantasztikusak! Ha valaki szereti a különleges csokoládékat, akkor ezt imádni fogja! Én pár csokirajongó barátomat is megleptem már ezekkel a csokicsodákkal, és egytől-egyig imádták! 

 

Kattints a képre és kóstold meg ezeket a különleges csokoládékat!

 

Forrás: hvg.hu




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Népbetegségek - Szótár

Népbetegség

Olyan betegség, mely egy nemzet egyénei között magas arányban van jelen. Minden nemzetnek... Tovább

Stresszcsökkentő módszerek

Olyan módszerek, technikák alkalmazását jelenti, amelyek a szervezet stressz szintjét... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Még fél év után is kimutathatók CT-vel  a koronavírus okozta tüdőelváltozások Még fél év után is kimutathatók CT-vel a koronavírus okozta tüdőelváltozások
A hazai képalkotó diagnosztikai piac vezetője, az Affidea Magyarország még biztonságosabbá...
Gyakori hátfájás? Tehetsz ellene! Gyakori hátfájás? Tehetsz ellene!
A nap végére sok ember tapasztal hátfájást, ami aztán rendszeressé válik és megkeseríti...
Visszanézni, előre tekinteni Visszanézni, előre tekinteni
Bár úgy tűnik, hogy a modern társadalom nem hajlandó vagy képtelen tanulni a múltból,...
Az USA nagy többsége továbbra is fogékony a COVID-19 iránt: Tanulmány Az USA nagy többsége továbbra is fogékony a COVID-19 iránt: Tanulmány
A mintában vett 10 dializált betegből kevesebb mint egynél volt antitest az új koronavírus...
A Keto-diéta megvédi az egereket az influenzától A Keto-diéta megvédi az egereket az influenzától
Az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend növeli a gamma-delta T-sejtek...
Szembenézve egy pandémiával, 1957 Szembenézve egy pandémiával, 1957
Maurice Hilleman mikrobiológus 1957-ben előre látta egy új influenza törzs globális...
Korona- és Nipah vírus Korona- és Nipah vírus
Ebben a cikkben a koronavírusról és a nipah vírusról lehet megtudni számos dolgot, ahogy...
A vírusoknak pandémiás potenciált adó jellemzők A vírusoknak pandémiás potenciált adó jellemzők
Számos tényező közrejátszik abban, merre billen a mérleg azt illetően, hogy egy vírus...
Influenza Influenza
A SARS-CoV-2 járvány kitörése előtt a legtöbb virológus az influenzát értékelte a...
Mi az a bulimia? Mi az a bulimia?
Sokan fordulunk az ételhez, amikor magányosnak, unatkozónak vagy stresszesnek érezzük...
címkék: szív infarktus