Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Most bemutatjuk az egyik legjobb, legegészségesebb reggeli alternatívát, melyet neked is ki kell próbálnod. Reggelizni nagyon fontos - gondolj csak bele, mennyi idő telt el a vacsora óta...képes lennél 10-ig vagy akár délig éheztetni a szervezetedet?!

Diabetes Portál


Szerző: Népbetegségek


A legegészségesebb reggeli: Granola (+recept)

Egyre inkább odafigyel mindenki a táplálkozására, ám még mindig sokan hagyják ki a reggelit a mindennapjaikból. Ezt NE TEDD! Reggelizni nagyon fontos - gondolj csak bele, mennyi idő telt el a vacsora óta...képes lennél 10-ig vagy akár délig éheztetni a szervezetedet?! A reggelivel beindítod az anyagcserédet, felkészíted a napra és a reggelizésnek köszönhetően kevésbé leszel éhes a nap hátralévő felébe. Most bemutatjuk az egyik legjobb, legegészségesebb reggeli alternatívát, melyet neked is ki kell próbálnod.

Most bemutatjuk az egyik legjobb, legegészségesebb reggeli alternatívát, melyet neked is ki kell próbálnod.

Mi is a granola valójában?

Ez az étel Dr. Sylvester Graham tiszteleteshez köthető, aki felfedezte a róla elnevezett lisztet. Ezt, a búza egészét jobban hasznosító, a fehér lisztnél nagyobb szemcseméretű, barna színű graham változatot azért kísérletezte ki, hogy segítségével egy egészségesebb, húsmentes étkezést találjon ki. Mivel ez a liszt enyhén mogyorós, édeskés ízű, azonnal adta magát az ötlet, hogy finom kekszet készítsenek belőle. Ez az aprósütemény lett aztán az alapja annak az újfajta reggelinek, melyet Dr. James C. Jackson alkotott meg. 1863-ban megszületett végül a granolára keresztelt, a hagyományos reggelit kiváltó, graham lisztes keksztöreten alapuló fogás. Ám szinte rögtön el is feledték a rengeteg akkoriban napvilágot látott egészséges termék között.
A ’60-as évektől a tudatosabb vásárlók, rádöbbenve, hogy a reggeliző pelyhek a hozzáadott cukor mennyisége miatt nem is annyira egészségesek, mint gondolták, megbízhatóbb változatokat kerestek. Így került a figyelem középpontjába újra a granola, mely a pelyhekkel szemben, inkább müzlire hasonlított.
 

Müzli vs. granola

A müzli és a granola között a legnagyobb különbség az, hogy az utóbbi alapját képező gabonaféléket még felhasználás előtt megsütik, ezzel megváltoztatva azok ízét és állagát. Édességének mértékét is az egészséges édesítők, valamint a belekevert csonthéjasok, aszalványok, gyümölcsök adják.
A granola alapját a legtöbb esetben a zabpehely adja, ehhez adagolják a különféle olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket. Az olajos magvak közül leginkább a mogyoró, a dió, a pekándió, a pisztácia, a kesudió és a mandula kerül a masszába, általában több fajtát is belekeverve. Hasonlóan széles a kínálat az aszalt gyümölcsökből is, használhatsz banánt, almát, szilvát, sárgabarackot, áfonyát, mazsolákat és különböző egzotikus gyümölcsöket is. Ha te készíted, így valóban a saját szád íze szerint édesítheted: ha úgy véled, hogy a beletett gyümölcsök nem tették elég édessé, úgy ízlés szerint önthetsz még bele mézet, xilitet, juhar- vagy agave szirupot vagy steviát. Fűszerezheted is, mehet bele ízlés szerint egy kis fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, szerecsendió vagy épp vanília. Ezek nem csak jobb ízűvé varázsolják a reggelidet, de édesebbnek is éreztetik. Ha pedig még mindig hiányérzeted lenne édesség terén, úgy tördelhetsz vagy reszelhetsz bele bátran étcsokoládét is, de csak jó minőségűt (!), vagy tehetsz bele kókuszreszeléket.
 
 

Granola alaprecept

Hozzávalók:

1 kg zabpehely
80 g kókuszreszelék
200 g magkeverék ízlés szerint
125 ml kókusz olaj 
125 ml méz
125 ml nád - vagy nyírfacukor
125 ml víz
250 g szárított gyümölcsök ízlés szerint
 

Elkészítés:

Tedd a serpenyőbe az olajat, a cukrot, a vizet, a mézet és kevergesd őket közepes lángon két-három percig, amíg össze nem áll a massza. Egy nagy tálban a száraz hozzávalókat is elegyítsd össze (a mazsolát ne!). Ezután a száraz alapanyagokhoz add hozzá az olajosat és dolgozd össze. Ha megvan, jól kutyuld meg és sütőpírral kibélelt tepsibe téve mehet is a sütőbe. Süsd 140 fokon kb. 40 percig, úgy, hogy 10 percenként kavarsz rajta egyet. Végül hagyd kihűlni és add hozzá a mazsolát.  
 

Fogyaszthatod tejjel, joghurttal, kiegészítve friss gyümölcsökkel, nassként vagy akár ajándékba is adhatod valakinek egy szép üvegben. 

GRANOLA GRANOLA GRANOLA

 




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Népbetegségek - Szótár

Betegség

Egy káros eltérés, ami a szabályszerű szerkezeti, vagy funkcionális szervezeti működést... Tovább

Stressz

A stressz egy reakció a szervezet részéről, ami teljes mentális és testi készültséget vált... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Így segíthet a technológia a fogászati szorongás enyhítésében Így segíthet a technológia a fogászati szorongás enyhítésében
Világszerte emberek ezrei rettegnek a fogorvostól. Egy 18 ezer fős, nemzetközi felmérésből...
Minden ötödik férfi potenciazavartól szenved! Minden ötödik férfi potenciazavartól szenved!
A drogokéval versengő potencianövelő piac és számos tudományos kutatás is bizonyítja,...
Még fél év után is kimutathatók CT-vel  a koronavírus okozta tüdőelváltozások Még fél év után is kimutathatók CT-vel a koronavírus okozta tüdőelváltozások
A hazai képalkotó diagnosztikai piac vezetője, az Affidea Magyarország még biztonságosabbá...
Gyakori hátfájás? Tehetsz ellene! Gyakori hátfájás? Tehetsz ellene!
A nap végére sok ember tapasztal hátfájást, ami aztán rendszeressé válik és megkeseríti...
Visszanézni, előre tekinteni Visszanézni, előre tekinteni
Bár úgy tűnik, hogy a modern társadalom nem hajlandó vagy képtelen tanulni a múltból,...
Az USA nagy többsége továbbra is fogékony a COVID-19 iránt: Tanulmány Az USA nagy többsége továbbra is fogékony a COVID-19 iránt: Tanulmány
A mintában vett 10 dializált betegből kevesebb mint egynél volt antitest az új koronavírus...
A Keto-diéta megvédi az egereket az influenzától A Keto-diéta megvédi az egereket az influenzától
Az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend növeli a gamma-delta T-sejtek...
Szembenézve egy pandémiával, 1957 Szembenézve egy pandémiával, 1957
Maurice Hilleman mikrobiológus 1957-ben előre látta egy új influenza törzs globális...
Korona- és Nipah vírus Korona- és Nipah vírus
Ebben a cikkben a koronavírusról és a nipah vírusról lehet megtudni számos dolgot, ahogy...
A vírusoknak pandémiás potenciált adó jellemzők A vírusoknak pandémiás potenciált adó jellemzők
Számos tényező közrejátszik abban, merre billen a mérleg azt illetően, hogy egy vírus...
címkék: