Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Miért leszünk dühösek, amikor éhesek vagyunk?

Diabetes Portál



Ha éhes vagy dühös leszel?

Könnyen megfigyelhető jelenség, hogy ingerlékenyebbek, dühösebbek leszünk, ha éhesek vagyunk. De honnan jön vajon ez a düh, és miért van az, hogy egyes emberek sosem tapasztalnak ilyet magukon?

Evésdüh, éhség

Az evésdüh fiziológiája

 
Azok a szénhidrátok, fehérjék és zsírok, amiket eszünk, emésztés során cukrokká, aminosavakká és zsírsavakká alakulnak, amelyeket a véráram szállít szerveinkhez és szöveteinkhez: ezekből nyerjük az energiát. Ahogy múlik az idő az étkezés után, a tápanyagok mennyisége elkezd csökkenni a véráramban. Ha a vércukorszintünk ennek következtében lezuhan, agyunk úgy veszi, mintha fenyegetne minket valami - ez azért is van, mert az agynak glükózra van szüksége ahhoz, hogy működni tudjon, míg a többi szervünk cukor nélkül is képes működni.
Mindannyian tapasztaltuk már, hogy sokkal nehezebb bármit is csinálni, amikor éhesek vagyunk és alacsony a vércukrunk. Nemcsak fókuszálni és koncentrálni nem tudunk olyan jól, hanem a társadalmi normákat sem tartjuk be olyan könnyen, úgyhogy ha olyan emberre rivallunk rá, akit nem kedvelünk ugyan, de normális esetben képesek vagyunk kedvesen szólni hozzá, akkor az alacsony vércukrot is okolhatjuk a viselkedésünkért.
 
 

Ételdüh okok 

 
Lehet azonban más oka is az ételdühnek. Amikor vércukorszintünk egy bizonyos szint alá zuhan, agyunk üzenetet küld több szervünknek, hogy termeljen olyan hormonokat, amelyek hatására emelkedik a véráramunkban lévő glükóz mennyisége. Négy ilyen hormon van: az agyalapi mirigy termelte növekedési hormon, a hasnyálmirigy termelte glukagon, illetve a mellékvese által termelt két hormon: az adrenalin és a kortizol.
 
A mellékvese ezen hormonjai stresszhormonok, amelyek nem csupán alacsony vércukorszint esetén, hanem számos más stresszhelyzetben is termelődnek. Az adrenalin pedig a "fuss vagy harcolj" szituációk esetén segít: ha úgy gondoljuk, hogy veszélyben vagyunk, sokkal agresszívabban reagálunk minden külvilágból érkező impulzusra. 
 
 

Ételdüh - a gének is okozhatják

 
A dühös viselkedést a gének is magyarázhatják: amikor éhesek vagyunk, egy dühös viselkedéshez kapcsolt gén hatására neuropeptid Y nevű vegyület termelődik agyunkban, ez pedig az agy bizonyos receptoraihoz (például az Y1 receptorhoz) kapcsolódva motivál minket arra, hogy sokat és hamar együnk. A neuropeptid Y és az ehhez kapcsolódó receptor viszont a dühös és az agresszív viselkedést is kontrollálja, így azok, akikben magas ennek a szintje, könnyebben mutatnak agresszív viselkedést.
 
 

Mégis mit tegyünk, amikor támad az éhségdüh?

 
Az első, megelőző lépés természetesen az, hogy együnk valamit, mielőtt túl éhesek leszünk. Első reflexünk lehetne az, hogy csokoládét vagy csipszet eszünk, de ezek olyan vércukorszint-emelkedést okoznak, amelyet gyors vércukoresés követ, emiatt pedig nemcsak az éhségünk, hanem az ételdühünk is megnő. Próbáljunk tehát tápanyagokban gazdag, természetes ételeket, lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani.
 
Természetesen előfordulhat, hogy nem tudunk azonnal enni, mert lefoglal a munka, diétázunk, böjtölünk vagy tisztító kúrán vagyunk. Az ilyen esetekre érdemes megjegyeznünk: szervezetünk glükóztermelő ellenreakciója idővel beindul, és vércukorszintünk emelkedni fog. Étel hiányában szervezetünk saját zsírraktárait dolgozza fel, hogy energiát szerezzen. Ilyenkor a zsír egy része ketonokká alakul át - ezekről pedig sok kutató úgy véli, hogy csillapíthatják éhségünket, mivel agyunk képes glükóz helyett a ketonokat is üzemanyagnak használni.

Forrás: www.iflscience.com




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Népbetegségek - Szótár

Szívinfarktus

A szívinfarktus a szív súlyos vérellátási elégtelensége melynek következtében... Tovább

Eustressz

Az eustressz az ún. jó stressz, amely alatt a stressz még alacsony, motiváló szinten jelenik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Így segíthet a technológia a fogászati szorongás enyhítésében Így segíthet a technológia a fogászati szorongás enyhítésében
Világszerte emberek ezrei rettegnek a fogorvostól. Egy 18 ezer fős, nemzetközi felmérésből...
Minden ötödik férfi potenciazavartól szenved! Minden ötödik férfi potenciazavartól szenved!
A drogokéval versengő potencianövelő piac és számos tudományos kutatás is bizonyítja,...
Még fél év után is kimutathatók CT-vel  a koronavírus okozta tüdőelváltozások Még fél év után is kimutathatók CT-vel a koronavírus okozta tüdőelváltozások
A hazai képalkotó diagnosztikai piac vezetője, az Affidea Magyarország még biztonságosabbá...
Gyakori hátfájás? Tehetsz ellene! Gyakori hátfájás? Tehetsz ellene!
A nap végére sok ember tapasztal hátfájást, ami aztán rendszeressé válik és megkeseríti...
Visszanézni, előre tekinteni Visszanézni, előre tekinteni
Bár úgy tűnik, hogy a modern társadalom nem hajlandó vagy képtelen tanulni a múltból,...
Az USA nagy többsége továbbra is fogékony a COVID-19 iránt: Tanulmány Az USA nagy többsége továbbra is fogékony a COVID-19 iránt: Tanulmány
A mintában vett 10 dializált betegből kevesebb mint egynél volt antitest az új koronavírus...
A Keto-diéta megvédi az egereket az influenzától A Keto-diéta megvédi az egereket az influenzától
Az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend növeli a gamma-delta T-sejtek...
Szembenézve egy pandémiával, 1957 Szembenézve egy pandémiával, 1957
Maurice Hilleman mikrobiológus 1957-ben előre látta egy új influenza törzs globális...
Korona- és Nipah vírus Korona- és Nipah vírus
Ebben a cikkben a koronavírusról és a nipah vírusról lehet megtudni számos dolgot, ahogy...
A vírusoknak pandémiás potenciált adó jellemzők A vírusoknak pandémiás potenciált adó jellemzők
Számos tényező közrejátszik abban, merre billen a mérleg azt illetően, hogy egy vírus...
címkék: étkezési zavarok