Alma - olcsó, de igen értékes gyümölcs
Igen sokáig eltartható az alma akár tavaszig is hűvös jól szellőző pincében. Ha nincs pincénk mindenképp valamilyen hűvös helyet találjunk tárolására mert csak ekkor nem veszít vitamintartalmából. Ha tehetjük, a hazai gyümölcsöt fogyasszuk, ugyanis több aromaanyagot tartalmaz, mint importált társai.
Az alma hatásai
Fajtájától függően egy alma napi C-
vitamin szükségletünk 30-60 %-át fedezi. Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Ugyan is olyan rostanyagokat tartalmaz, amely a vércukor koncentrációjának megemelkedését megakadályozzák. Az almában található kalcium, amely az erős fogak és csontok felépítéséhez és megtartásához segít hozzá. Valamint gyerekeknél a csontrendszer kialakulásában, idősebbeknél
csontritkulás megakadályozásában segít. Magas a magnézium tartalma is, amely szintén a fogak és a csontok felépítéséhez elengedhetetlen. Az immunrendszert erősíti.
Igen jó hatással van az emésztésre is. Akik székrekedésben szenvednek azoknak reggel éhgyomorra érdemes elfogyasztani egy almát. Étkezés után pedig letisztítja a fogakon maradt ételmaradékot és rágása erősíti a fogínyt.
Ezért ne hámozd meg az almát!
A héjában van a
vitamin így, ha fogyasszuk az almát még véletlenül se hámozzuk meg (a bolti almát viszont érdemes, hiszen ki tudja, milyen vegyszeres kezelésnek vetették alá őket. Az almát is tanácsos piacról vagy biztos helyről beszerezni, ahol tudjuk, hogy nem kezelik vegyszerrel és ilyenkor nem is érdemes meghámozni :) ). A C-
vitamin és a rostanyagok a héj alatti részekben találhatók. Ha viszont mégsem sikerül a megelőzés, lábadozáshoz igen ajánlott fogyasztani egy kis reszelt almát, mézzel, reszelt gyömbérrel és citromlével keverve és megszórva egy kis fahéjjal.