Mi is a tejfehérje allergia?
A tejfehérje allergia tüneteit a tej illetve tejtermék vagy ezek valamelyikét tartalmazó étel fogyasztása váltja ki, ezért azonban a tej egyik összetevője tehető felelőssé. Mint az a nevében is szerepel, a tejfehérje allergiánál ez a kiváltó tényező a tej fehérje komponense.
Veleszületett anyagcserebetegség, mely csecsemőknél jelentkezik. A táplálékkal elfogyasztott tej fehérjéje az immunrendszert védekezésre készteti, ezáltal allergiás válaszreakciót indít. Ezen reakciók révén jönnek létre a tünetek, melyek igen sokfélék lehetnek, legjelemzőbb közülük a hasmenés.
Általában csecsemő korban alakul ki a tehéntej étrendbe vezetése után 2-4 héttel. Megeshet azonban, hogy még korábban, csak anyatejjel táplált csecsemőnél is jelentkezik, mivel az anyatejbe is kerülhetnek allergizáló hatású fehérjeösszetevők. Ilyen esetben a szoptatós édesanyának ki kell iktatnia a tejet az étrendjéből. Tápszerrel táplált csecsemő esetében megfelelő gyógytápszer alkalmazása a megoldás, melyet orvos, védőnő, gyógyszerész segíthet kiválasztani. Időben diagnosztizálva megfelelő tápszerrel táplálva a tünetek megszüntethetők, ezt követően a gyermek fejlődése is akadálytalanul folytatódik. Tejfehérjementes étrenddel általában 1-3 éves korra kinőhető, ezért egy évig tartó tejfehérjementes
diéta után ellenőrzést végeznek.
A tejfehérje allergia kezelése
Az allergiás reakciók megszüntetésére és elkerülésére ilyen esetekben tejfehérje mentes étrend javasolt. Ez azt jelenti, hogy semmilyen tej, vagy tej felhasználásával készült étel, ital nem fogyasztható. Ebből adódóan nem fogyasztható sajt, túró tejföl, tejszín, vaj, joghurt, kefir sem. Ezek kerülésére azonban nem elegendő csupán az otthoni táplálkozásnál, főzésnél, sütésnél odafigyelni, mivel számtalan feldolgozáson átment élelmiszer tartalmazhatja ezek valamelyikét a boltok polcain.
Élelmiszerek, melyek NEM tartalmaznak tejfehérjét:
/Lapozz