Barcza Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona séfjének böjti sárgarépalevese
Hozzávalók 12 adaghoz:
75 dkg sárgarépa
1 ½ póréhagyma
1 fehérrépa
1 zellergumó
3 liter víz
3 csipet frissen reszelt szerecsendió
Friss petrezselyem
Ízesítés: bazsalikom vagy lestyán
Tálalásnál: 2 teáskanál élesztőpehely, 2 teáskanál friss petrezselyemzöld
Elkészítése:
A zöldségeket jól megmossuk, majd apróra vágjuk. A vizet a szerecsendióval felforraljuk, a zöldségeket hozzáadjuk és 10-20 percig főzzük (kuktában a főzési idő 5-7 perc). A levest levesszük a tűzről, szűrőn átpasszírozzuk, így enyhén krémes levest kapunk. A zöld fűszernövényekkel ízesítjük, élesztőpehellyel és friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Egy adag böjti sárgarépaleves tápanyagtartalma: 60 kcal, 2,5 g fehérje, 10 g szénhidrát, 5 g élelmi rost, 172 mg oxálsav, 6,6 mg karotin, 14 mg C-vitamin, 99 mg nátrium, 455 mg kálium, 95 mg kalcium, 25 mg magnézium, 0,9 mg vas, 4,65 mg króm.