1. Többlet jellegű székrekedés
A székrekedés legáltalánosabb fajtája, oka a meleggel vagy pangással járó máj-többlet. A máj melege jellegzetesen felszárítja a testnedveket, a széklet száraz, kemény, a test nehezen bír szabadulni tőle. A belekre ható meleg jeleinek egyike a sárga lepedékkel fedett száraz, piros nyelv.
A máj pangása akadályozza a csí szabályos áramlását, aminek következtében csökken a perisztaltika, a belek izmainak hullámzó mozgása. Pangás esetén a nyelv lepedéke vastag, míg színe a normálistól (világos piros) a lilás vagy kékeszöldes árnyalatba játszó sötétpirosig változhat.
A máj-többlet csökkentését elősegítő táplálkozási irányelvek közé tartozik a húsok, zsírok és más, nehéz ételek korlátozása, valamint a különböző tisztító, serkentő ételek előtérbe helyezése. A meleg hűtésére és perisztaltika fokozására alkalmas növényi hashajtók közé tartoznak a keserű purgálók, mint borbolyagyökér, a kínairebarbara-gyökér, a kaszkarabokor kérge, spanyolul „szent kéreg” és a gyermekláncfűgyökér-tea – utóbbi nagyon enyhe hashajtó. Legjobb ezeket a növényeket nyugtató-puhító füvekkel vegyíteni, amelyek védik a bélfalat: vékonyabb, tisztább nyálkaréteggel helyettesítik a székrekedés során összesűrűsödött vastag nyálkaréteget. A lágyító édesgyökérnek más tulajdonsága is van: harmonizálja a keserű füvek esetlegesen erőteljes hatását, és enyhe hashajtó.
Közismert recept, amikor azonos mennyiségű hashajtó növényből, például kaszkarakéregből, nyugtató magból, például lenmagból és édesgyökérből készítünk főzetet, amelyből naponta 2-3 csészével iszunk.
Súlyos esetben, a krízishelyzet megoldásáig több étel alkalmazása is lehetséges; idült székrekedésnél minden nap fogyasszunk egyet vagy többet az alapvetően teljes gabonából, zöldségből és a máj-többlet megszüntetésére alkalmas ételekből álló diéta mellett. A hashajtó gyógynövények mindkét esetben felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot, de nem a végtelenségig; az emésztés egészsége érdekében meg kell szüntetni a máj többletének a fokozását.